Artanpassad djurhållningcelerony-img3.jpg

Våra djur

Våra djur hålls i en naturlig miljö. De har tillräckligt med utrymme för att röra sig och kan utöva sina naturliga beteenden. Djuren hålls utan hormoner och antibiotika och får en naturlig och balanserad kost. Man tar också hänsyn till djurens beteendemässiga behov, till exempel genom att ge dem tillgång till friskt vatten och skugga.

Vi strävar efter att våra djur ska må bra och och är noga med att hantera dem lugnt och stressfritt. Kor är härliga att jobba med tacksamma och personliga. De visar när de är nöjda genom att äta, mjölka och idissla. En del är tillgivna andra reserverade, pigga eller lata. De har ett socialt nätverk som vi försöker ta hänsyn till i hanteringen. På vinterhalvåret går de fritt i lösdrift och på sommaren går de ut på bete och in till roboten för att bli mjölkade, -de väljer själva när! Gården är ekologisk vilket betyder att korna ska ha en så naturlig livsmiljö som möjligt. De äter i huvudsak grovfoder såsom gräs och baljväxter som vi skördar på sommarhalvåret. Kalvarna lever i grupp med jämnåriga och dricker mjölk ur napphink, de äter också hö och ensilage redan efter ett par dagar.

Våra kor heter Stinta, Mölla, Stjärna och Sally, namnet går i arv efter modern . De har också ett individnummer och ska märkas med gula öronbrickor. De flesta korna är av rasen SRB men vi har även ett par rödkullor. På gården finns också ett trettiotal tackor främst av rasen Gotlandsfår, tre Linderödssvin och höns för självhushåll.